Endodontologie

Bij endodontologie gaat het binnen de tandheelkunde om het behandelen van de zenuw van de tanden en de kiezen. Bij veel mensen is dit beter bekend als wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd. Tand- of kiespijn kan voortkomen uit een zenuwontsteking. Snelle behandeling is dan noodzakelijk.

 

Wanneer een wortelkanaalbehandeling

Heeft u last van ontstoken tandweefsel dan is behandeling zeker nodig, want is het tandweefsel eenmaal ontstoken dan geneest het niet meer. Een zenuwontsteking gaat dus niet vanzelf over. De tandarts zal het ontstoken tandweefsel verwijderen. Gebeurt dit niet, dan sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot.  Hierdoor kan het uw kaak aantasten en de ontsteking zich makkelijker uitbreiden.

Een andere optie is het trekken van de tand of kies, echter verliest u dan uw eigen tanden. Wij raden dit af. In bijna alle gevallen is het beter om uw eigen tanden en kiezen zoveel mogelijk te behouden en daarom luidt ons advies bij ontstoken tandweefsel om te kiezen voor een wortelkanaalbehandeling.

 

Wortelkanaalbehandeling bij Tandheelkunde Venray

Veel mensen zien op tegen de pijn bij een dergelijke behandeling en dit begrijpen wij. Wij stellen u graag gerust en onze gespecialiseerde tandartsen en assistenten begeleiden u dan ook vakkundig tijdens de wortelkanaalbehandeling. 

 

> Lees hieronder meer over de wortelkanaalbehandeling. Heeft u na het lezen nog vragen neem dan gerust contact met ons op, ook als het gaat om het maken van een afspraak.

Hoe ontstaat een wortelkanaalontsteking?

Tanden en kiezen hebben een wortelkanaalsysteem. Deze heeft altijd minimaal 1 wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa of endodontium genoemd. Wanneer deze weefsels ontstoken zijn of zelfs pijn doen dan kan een endodontische- of zogenoemde wortelkanaalbehandeling nodig zijn.

Dit kan meerdere oorzaken hebben waaronder het bederf van een tand of kies, een klap op de tand of kies of een lekkende vulling.

Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?

Bij een wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts eerst een röntgenfoto van de kaak om de wortelkanalen te bekijken en te zien waar de ontsteking zit. Vervolgens opent de tandarts onder plaatselijke verdoving de bovenkant van de tand of kies en verwijdert hij het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaalsysteem met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Veel mensen zijn bang voor een wortelkanaalbehandeling omdat dit pijn zou doen. Dit is over het algemeen geheel onnodig. De te behandelen tand of kies wordt goed verdoofd waardoor de behandeling pijnloos is. Het komt een enkele keer voor dat de zenuw dermate is ontstoken dat deze gevoeliger blijft ondanks de verdoving. In deze gevallen hebben we bij Tandheelkunde Venray mogelijkheden om de behandeling toch pijnloos uit te voeren. Na de behandeling is de tand of kies vaak nog wel een aantal dagen behoorlijk gevoelig. Deze pijn is goed te onderdrukken door het gebruik van pijnstillers.

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?
Dit hangt af van de ingreep en dit verschilt per persoonlijke situatie. Sinds 2013 zijn de tarieven voor tandheelkundige zorgaanbieders in Nederland vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Dit betekent dat alle tandheelkundige zorgaanbieders deze prijslijst hanteren. Wij zullen u voorafgaand aan de behandeling een begroting geven met een indicatie van de kosten.
Wordt een wortelkanaalbehandeling vergoed?
Bij een leeftijd van jonger dan 18 jaar wordt de wortelkanaalbehandeling volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Bent u ouder dan 18 jaar dan dient er een aanvullende tandartsverzekering te zijn afgesloten om een vergoeding te ontvangen voor de behandelkosten van een wortelkanaalbehandeling. Afhankelijk van de verzekeraar, krijgt u een bepaald percentage van de behandeling vergoed tot een bepaald maximumbedrag.
Hoe weet ik of ik een wortelkanaalontsteking heb?
U zult niet altijd direct kunnen merken dat u een wortelkanaalontsteking heeft. Het kan zijn dat u heftige pijnklachten heeft maar soms zijn er ook geen of onduidelijke klachten. De eerste symptomen zijn vaak dat uw tanden of kiezen extra gevoelig worden voor warm en koud. U kunt een voortdurende kloppende pijn in de tand, kies of kaak voelen. Op het moment dat deze klachten voortdurend aanwezig en slechts kort te onderdrukken zijn met pijnstillers, is het van belang dat u contact opneemt met ons.

Onze behandelingen die u laten stralen

Tandheelkunde Venray biedt u reguliere mondzorg en uiteenlopende specialistische behandelingen aan zoals vullingen, wortelkanaalbehandelingen en periodieke controles, gebitsrenovatie, implantaten, gebitsprotheses, klikgebitten, kronen, vast gebit in 1 dag, bruggen en hoogstaande esthetische tandheelkunde.